J. frisoflat te oosterbeek

 

Upgrading en levensloopbestendig maken

De Johan Frisoflat is een galerijflat, bestaande uit 138 appartementen en bestaat uit 7 bouwlagen.

De flat is gebouwd in 1960 en de woningen bestaan uit 114 drie-en vier-kamerwoningen van ca. 90 m2 (basistype) en 24 twee-kamerwoningen. Het casco is verouderd. Door het groeiend aantal ouderen is er behoefte aan levensloopbestendige woningen. De nieuwbouwprognoses zijn kwantitatief beperkt, en dus is er een noodzaak om in de bestaande voorraad voldoende aantallen te realiseren. Na analyse en een haalbaarheidstudie is er een nieuw concept van wonen&zorg ontwikkeld bestaande uit een gefaseerde aanpak.

Fase 1 is afgerond na oplevering van het Wonen Leren Zorg gebouw, een gebouw dat aan de flat is gebouwd en bestaat uit een gymnasium, een mediatheek, een restaurant , twaalf levensloopbestendige woningen en een aantal zorgfuncties. Bewoners van de J.Frisoflat kunnen overdekt toegang krijgen tot de functies in dit gebouw. Dit onderdeel is door de Stichting Wonen Leren Zorg ontwikkeld.

De 2defase heeft plaatsgevonden bij een huuropzegging. Dan wordt de woningplattegrond levensloopbestendig gemaakt. Hierbij wordt de woning beter toegankelijk, is ruimer en lichter van opzet en heeft de beschikking over een personenalarmering, inclusief brandalarm.

 De 3de fase is ook opgeleverd en behelst de aanpak van het casco (vervangen puien, hekwerken en liften en verbeteren entree’s) en het optoppen met 12 penthouses op de J.Frisoflat. Deze penthouses worden in het koopsegment gerealiseerd. Nameer dan  70% akkoordverklaringen van de zittende huurders te hebben ontvangen, is het plan ingediend voor de RO procedure. In 2007 is met de uitvoering begonnen, medio 2008 is het werk opgeleverd. Alle penthouses zijn verkocht. De prijzen varieren tussen de € 220.000,- en € 350.000,-.

Het totaalconcept is uniek in Nederland, er is voor de eerste fase een forse subsidie ontvangen, en ook de aanpak van de bestaande Frisoflat betekent het upgraden van een verouderde flat, het bevorderen van langer zelfstandig wonen en het toevoegen van penthouses met een uniek uitzicht en een goede toe- en doorgankelijkheid.